Mrożona kawa: jak zrobić domową ice coffee?

Mrożona kawa

Jednym z najbardziej orzeźwiających napojów, które pomogą nam się schłodzić w upalne dni jest mrożona kawa. Ice coffee to napój, który możemy samodzielnie przygotować w domu, w dodatku niskim kosztem. Gorące lato jest sezonem, w którym mrożona kawa najbardziej się sprawdza, ale ten pyszny rodzaj kawy możemy podawać przez cały rok w formie deseru. 

Przygotowanie mrożonej kawy jest ekspresowe oraz banalnie proste. Wystarczy, że poświęcimy dosłownie kilka minut i będziemy mogli cieszyć się tym fantastycznym, pysznym rodzajem kawy podawanej na zimno. Do przygotowania ice coffee potrzebujemy tylko kilku składników oraz ewentualnie blendera.

Składniki:

  • espresso,
  • kilka kostek lodu,
  • 100 – 200 ml schłodzonego mleka,
  • bita śmietana,
  • lody waniliowe.

Do przygotowania mrożonej kawy najlepiej użyć esencjonalnego espresso z ekspresu, jeżeli jednak nie mamy takiej możliwości wystarczy wykorzystać kawę rozpuszczalną lub parzoną. W zależności od naszych upodobań espresso lub zaparzoną kawę warto posłodzić przed dodaniem reszty składników mrożonej kawy.

Dobrą kawę do przygotowania pysznej ice coffee kupisz w internetowej hurtowni online – spozywczo.pl

Jak przygotować?

1. Do wysokiej szklanki wrzucamy kilka kostek lodu i zalewamy je schłodzonym mlekiem, do połowy wysokości szklanki lub więcej,

2. W mleku zanurzamy łyżeczkę – wypukłą stroną do góry – i po niej wlewamy powoli posłodzone espresso. Dzięki takiemu rozwiązaniu kawa będzie miała dwie warstwy – czarną na dole oraz białą na górze,

3. Dodajemy gałkę lodów waniliowych lub dekorujemy bitą śmietaną.

Mrożoną kawę można przygotować także w inny sposób, uzyskując jej słodszą i gęstszą wersję. Do blendera wlewamy około pół szklanki schłodzonego mleka, posłodzone espresso oraz 2 – 3 gałki lodów waniliowych i wszystko miksujemy, otrzymując napój w formie gęstego szejka.

Taka forma kawy ma same zalety – przynosi upragnione orzeźwienie w upalne dni, dostarcza kofeiny oraz może zastąpić tradycyjny deser. 

By wzbogacić smak mrożonej kawy możemy dodać do niej różnego rodzaju syropy smakowe a nawet zmiksowane owoce takie jak truskawki, maliny, morele, banany, jagody czy czarne porzeczki. Ciekawym dodatkiem, który może urozmaicić naszą mrożoną kawę jest karmel lub mleko skondensowane. Możemy dodać także czekoladę – w kostkach pociętych na drobne kawałeczki lub rozpuszczoną. By wzbogacić deserową wersję mrożonej kawy warto ją udekorować różnego rodzaju kolorowymi posypkami, bakaliami, wiórkami kokosowymi, polewami czy pokrojonymi kawałkami owoców. Mrożona kawa jest napojem, który możemy podawać na nieskończoną liczbę sposobów.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*