Zapiekanka to danie, które robi się bardzo szybko. Właśnie dlatego świetnie sprawdzi się jako obiad dla osób, które żyją w biegu. Wystarczy kilkanaście minut na przygotowanie składników, chwila w piekarniku i można cieszyć się smakiem pożywnej potrawy.
Idealnym składnikiem do takiej zapiekanki będzie mięso z indyka. Jest ono delikatne i lekkostrawne. Dodatkowo dobrze łączy się z różnego rodzaju składnikami. Sprawdzi się w towarzystwie warzyw, jak i owoców. Poniżej przedstawiamy przepis na egzotyczną zapiekankę z indykiem, która wniesie promienie słońca do kuchni nawet w pochmurny dzień.
Zapiekanka z indykiem
To potrawa, która łączy smaki egzotycznych owoców z pikantnym chili i łagodnym sosem. Jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, w związku z tym sprawdzi się jako szybki posiłek, z przygotowaniem którego poradzi sobie każdy.
Zapiekanka z indykiem – składniki
- filet z indyka – 500 g
- marchewka – 1 szt.
- ananas z puszki – 3 plastry
- mango – 1 szt.
- czerwona cebula – 1 średnia
- karambola – 1 szt.
- śmietanka – 150 ml
- zielona fasolka szparagowa – 200 g
- sok z cytryny – 50 ml
- czosnek – 3 ząbki
- papryczka chili – 1 szt.
- ser kozi – 150 g
- sól, pieprz cytrynowy, słodka papryka, mieszanka przypraw mexico – do smaku
Zapiekanka z indykiem – sposób przygotowania
- Filet z indyka kroimy w kostkę i doprawiamy solą oraz pieprzem cytrynowym. Odstawiamy do lodówki na 20 minut.
- Fasolkę szparagową gotujemy, następnie blendujemy na gładki mus. Dodajemy do niego sok z cytryny i posiekane drobno papryczkę chili i czosnek.
- Wszystkie owoce oraz cebulę kroimy z drobną kosteczkę.
- Śmietankę mieszamy ze słodką papryką i przyprawą mexico. Dodajemy pokruszony kozi ser.
- Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy mus z fasolki szparagowej. Układamy na nim pokrojoną w kostkę marchewkę.
- Kolejną warstwą będzie mięso z indyka, na którym układamy pokrojone owoce.
- Całość zalewamy sosem ze śmietanki i koziego sera.
- Piekarnik ustawiamy na 180 stopni. Zapiekankę pieczemy przez 20 minut pod przykryciem. Następnie przez 10 minut bez przykrycia.
Tak przygotowana potrawa nadaje się do samodzielnego spożycia. Można ją podawać również z dodatkami. Najlepiej smakuje z ryżem lub orzeźwiającą sałatką. Danie zaskakuje różnorodnością smaków, które tworzą ciekawe połączenie. Z pewnością zaskoczy podniebienia niejednego krytyka kulinarnego. Najlepiej podawać je na gorąco, świetnie sprawdzi się jednak również jako zimna przekąska, którą można zabrać jako lunch do pracy czy szkoły. Wypróbuj przepis i podziel się nim z najbliższymi.