Egzotyczna zapiekanka z indykiem

Egzotyczna zapiekanka z indykiem

Zapiekanka to danie, które robi się bardzo szybko. Właśnie dlatego świetnie sprawdzi się jako obiad dla osób, które żyją w biegu. Wystarczy kilkanaście minut na przygotowanie składników, chwila w piekarniku i można cieszyć się smakiem pożywnej potrawy.

Idealnym składnikiem do takiej zapiekanki będzie mięso z indyka. Jest ono delikatne i lekkostrawne. Dodatkowo dobrze łączy się z różnego rodzaju składnikami. Sprawdzi się w towarzystwie warzyw, jak i owoców. Poniżej przedstawiamy przepis na egzotyczną zapiekankę z indykiem, która wniesie promienie słońca do kuchni nawet w pochmurny dzień.

Zapiekanka z indykiem

To potrawa, która łączy smaki egzotycznych owoców z pikantnym chili i łagodnym sosem. Jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, w związku z tym sprawdzi się jako szybki posiłek, z przygotowaniem którego poradzi sobie każdy.

Zapiekanka z indykiem – składniki

  • filet z indyka – 500 g
  • marchewka – 1 szt.
  • ananas z puszki – 3 plastry
  • mango – 1 szt.
  • czerwona cebula – 1 średnia
  • karambola – 1 szt.
  • śmietanka – 150 ml
  • zielona fasolka szparagowa – 200 g
  • sok z cytryny – 50 ml
  • czosnek – 3 ząbki
  • papryczka chili – 1 szt.
  • ser kozi – 150 g
  • sól, pieprz cytrynowy, słodka papryka, mieszanka przypraw mexico – do smaku

Zapiekanka z indykiem – sposób przygotowania

  1. Filet z indyka kroimy w kostkę i doprawiamy solą oraz pieprzem cytrynowym. Odstawiamy do lodówki na 20 minut.
  2. Fasolkę szparagową gotujemy, następnie blendujemy na gładki mus. Dodajemy do niego sok z cytryny i posiekane drobno papryczkę chili i czosnek.
  3. Wszystkie owoce oraz cebulę kroimy z drobną kosteczkę.
  4. Śmietankę mieszamy ze słodką papryką i przyprawą mexico. Dodajemy pokruszony kozi ser.
  5. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy mus z fasolki szparagowej. Układamy na nim pokrojoną w kostkę marchewkę.
  6. Kolejną warstwą będzie mięso z indyka, na którym układamy pokrojone owoce.
  7. Całość zalewamy sosem ze śmietanki i koziego sera.
  8. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni. Zapiekankę pieczemy przez 20 minut pod przykryciem. Następnie przez 10 minut bez przykrycia.

Tak przygotowana potrawa nadaje się do samodzielnego spożycia. Można ją podawać również z dodatkami. Najlepiej smakuje z ryżem lub orzeźwiającą sałatką. Danie zaskakuje różnorodnością smaków, które tworzą ciekawe połączenie. Z pewnością zaskoczy podniebienia niejednego krytyka kulinarnego. Najlepiej podawać je na gorąco, świetnie sprawdzi się jednak również jako zimna przekąska, którą można zabrać jako lunch do pracy czy szkoły. Wypróbuj przepis i podziel się nim z najbliższymi.